Meer over Jong GBE

 

GemeenteBelangen is ervan overtuigd dat de toekomst van de gemeente Eemsmond mede bepaald moet worden jongeren. De gemeente is een begrip dat ieder van ons wel wat zegt, maar wat is een gemeente nu precies? Natuurlijk is Eemsmond een gemeente en staan er aan het begin en eind daarvan bordjes die dat duidelijk maken. Maar de gemeente is veel meer dan dat.

 

De gemeente regelt veel in je dagelijkse omgeving zonder dat je dat vaak echt merkt. En dat is maar beter ook want als je het wel merkt betekent dit vaak dat er iets niet goed gaat. Bijvoorbeeld plekken die ‘s nachts onveilig zijn en waar iets aan gedaan wordt. Kapotte straatverlichting die opgeknapt wordt, het onderhoud van de fietspaden en wegen waar je elke dag over fietst naar school;  dat zijn allemaal dingen die de gemeente regelt.

 

Maar de gemeente zorgt er ook voor dat er veel voorzieningen zijn in de dorpen. En niet alleen voor ouderen. De jeugdsozen en het jongerencentrum worden door de gemeente betaald. En de gemeente betaalt ook mee aan nieuwbouw van de school en het onderhoud van de zwembaden en sportvelden. Dat is ook zo bij de aanleg van kunstgrasvelden, nieuwe kleedkamers of een speeltuin. De gemeente bevordert ook actief de deelname aan sport en muziekverenigingen. Daarnaast sponsort de gemeente veel goede initiatieven zoals onder andere op Rikodais, Eemspop en voorstellingen van het HHC.

 

Zonder dat je er erg in hebt kom je de gemeente dus op een hele hoop punten tegen. Dat gaat veel verder dan alleen het afhalen van je id-kaart of rijbewijs.

 

Maar wat belangrijk is is dat de gemeenteraad beslist of er geld beschikbaar is voor al deze dingen. En als er meer plannen zijn dan dat er geld is zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Wil je dus meebepalen welke keuzes gemaakt worden dan moet je dus bij de gemeenteraad zijn! Daar kun je je stem laten horen en zeggen wat jij belangrijk vindt.

 

Natuurlijk mag je als je 18 jaar en ouder bent stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Die worden eens in de vier jaar gehouden. De partijen schrijven daarvoor een programma waarin staat wat ze belangrijk vinden en vaak noemen ze ook plannen die ze uit willen voeren in de komende vier jaar. Mensen stemmen vaak op de partij die goed bij hun past of waarvan de plannen of ideeën hun goed passen. Zo kun je invloed uitoefenen op de toekomst van je gemeente door te stemmen. Het verkiezingsprogramma van GemeenteBelangen Eemsmond 2010-2014 vind je hier.

 

GemeenteBelangen Eemsmond vindt dat je als politieke partij vaker dan één keer in de vier jaar contact moet hebben met de mensen in de gemeente. GemeenteBelangen zoekt mensen vaak op en nodigt ze ook uit voor vergaderingen en bijeenkomsten. Dan wordt gepraat over de onderwerpen die in de volgende vergadering van de gemeenteraad worden besproken en kunnen mensen ook zelf vertellen wat er nog meer is wat zij belangrijk vinden en GemeenteBelangen moet weten.

 

Helemaal vrijblijvend is het niet. Er komen ook wel eens onderwerpen voorbij die je misschien niet altijd interesseren of die moeilijk zijn. Maar ook dat hoort bij de politiek. En altijd je gelijk krijgen is in de politiek ook iets heel anders dan gelijk hebben. Maar zo gaat het eigenlijk overal.

 

Politiek heeft dus veel invloed op je eigen woonomgeving en is daarom belangrijk. En daarom is het ook voor jongeren belangrijk om te weten welke keuzes er gemaakt worden. GemeenteBelangen is enthousiast als jongeren zelf met ideeën komenm, want daardoor kunnen wij onze plannen alleen maar verbeteren.

 

Wil je met ons meepraten? Kijk dan op facebook, onze website,  twitter, of neem gewoon contact op met Maria Nienhuis en/of Jorian Wals via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanvullende gegevens