GemeenteBelangen Eemsmond uitnodiging GBE 25 jaar
bestaat 16 oktober 2014
op de kop af 25 jaar!

Voortgekomen uit o.a. Werkgroep Kantens en Gemeentebelangen Usquert, heeft GemeenteBelangen Eemsmond de afgelopen decennia een stabiele en transparante koers gevaren. Veel gestelde doelen uit het partijprogramma zijn in de afgelopen 25 jaar behaald en na de verkiezingen van maart jl. mag GemeenteBelangen zich de grootste partij in de gemeente noemen. Deze fraaie verkiezingsoverwinning illustreert het vertrouwen van de vele kiezers in de onafhankelijke politiek van GemeenteBelangen.

Een kwart eeuw GBE is dan ook een moment om even bij stil te staan. Het bestuur nodigt ter gelegenheid van dit zilveren jubileum alle kiezers en andere belangstellenden uit op de ‘Openluchtreceptie’ van zaterdag 18 oktober op de markt van Uithuizermeeden en Uithuizen.

Bij de gele partytent kan iedereen op deze anders-dan-anders-receptie langskomen voor een kopje koffie of limonade en deelnemen aan een gezellige activiteit voor jong en oud. Zo willen we van zaterdag 18 oktober een echte Jubileumdag maken waar we nog lang met plezier aan terug zullen denken. Hopelijk zien we u 18 oktober op de markt!

Wilt u de jarige vereniging schriftelijk feliciteren? Dan kunt u uw felicitatie sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GemeenteBelangen over winkeltijdenverordening

Vorige week donderdag vergaderde de raad van de gemeente Eemsmond over de winkeltijdenverordening en het collegevoorstel om supermarkten alle zondag vrijstelling van zondagssluiting te verlenen en andere winkeliers twaalf maal. Na een stevige discussie werd uiteindelijk besloten om het voorstel van het college aan te passen. Alle winkels mogen nu even vaak open – 16 keer.

GemeenteBelangen was hier ook voorstander van om een goede balans te vinden tussen de grote winkelketens en de andere winkeliers. Daarbij komt dat volgens GemeenteBelangen eerst de winkeliers een stap moeten zetten.

Het winkelgebied in Eemsmond krijgt vooral een impuls door ruimere winkels, dan door ruimere tijden zo denkt de partij. Zoals bekend is de gemeente Eemsmond al jaren in gesprek met alle vier supermarkten in Uithuizen over hun uitbreidingsplannen en is daar veel ambtelijke inzet én gemeentelijk geld in gaan zitten – ook in de aankoop van zogenaamde strategische panden. Die ontwikkeling zou eerst gestalte moeten krijgen waarna volledige zondagopenstelling onderwerp van discussie kan moeten zijn.

Ook besloot de raad snel een evaluatiemoment in te plannen. Mocht er volgend jaar reden tot bijstelling zijn dan zou GemeenteBelangen vooraf graag ook de meningen peilen van betrokken ondernemers en medewerkers, bijvoorbeeld door middel van een waddenbijeenkomst van de gemeenteraad.

Vraag en antwoord over het Zielhoes

De fractie van GemeenteBelangen heeft op 5 februari bij monde van raadslid Eltjo Dijkhuis vragen gesteld over de onderhoudstoestand van het Zielhoes in Noordpolderzijl. Op 22 maart ontvingen wij de antwoorden op onze vragen.

Zoals bekend is het Zielhoes eigendom van de gemeente. De gemeente heeft op voorstel van GBE toegezegd het pand te onderhouden als monument (alhoewel het dat niet is). Vanwege perspublicaties waarin de gebruiker aangaf dat er weinig tot niets aan het pand gedaan werd leek het GBE goed door middel van schriftelijke vragen helderheid te krijgen over de onderhoudstoestand. Dit omdat er gewoon geld in de begroting is opgenomen en er aan de raad is toegezegd dat er in 2013 en 2014 werkzaamheden zouden worden uitgevoerd.

In de antwoorden op onze vragen schrijft het college dat in de periode voor de perspublicaties intensief contact is geweest tussen gebruiker en eigenaar (gemeente) over het uit te voeren werk. Daarbij zijn in de periode na het stellen van onze vragen de onderhoudswerkzaamheden buitenom het pand opgestart. Ook hierbij in overleg met de gebruiker. Ook blijkt dat er in 2013 al werkzaamheden zijn gepleegd.

Voor de vragen en antwoorden, klik hier.

 

GemeenteBelangen wil kostenarme oplossing voor troosteloze Blink

GemeenteBelangen in Eemsmond wil dat er iets gedaan wordt om de Blink in Uithuizen te reactiveren. Uit gesprekken met ondernemers, omwonenden en winkelbezoekers is het de partij duidelijk geworden dat de huidige winkelleegstand deels te maken heeft met de slechte autobereikbaarheid van het plein.

Hoewel de Blink een paar jaar geleden oa op verzoek van de handelsvereniging is afgesloten blijkt dat de huidige inrichting niet goed werkt en het voor de ondernemers wellicht ook klanten afstoot. GemeenteBelangen denkt dat het daarom goed is om zo snel mogelijk met alle betrokkenen om tafel te gaan om de verschillende opties af te wegen. "Misschien kunnen we de Blink weer toegankelijk maken voor kortparkeerders of mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Dit niet door grote geldstromen te investeren, maar door slim om te springen met belijning en inrichting. Het moet een kostenarme oplossing zijn. Met een paar kleine ingrepen zoals aanbrengen van parkeervakken op het plein kan al heel wat gerealiseerd worden” aldus GBE lijsttrekker Harald Bouman “Terug naar de Blink als doorgaande straat zoals het rond 2007 ingericht was is in de ogen van velen echter ook niet geschikt, omdat men vreest voor een herhaling van eerdere klachten, die binnenkwamen over te veel en te snel doorgaand rijverkeer.”

De lokale partij pleit er dus voor, om voordat er ook maar iets gebeurt eerst overleg te voeren met winkeliers en omwonenden om te kijken welke plannen hen logisch lijken, maar wil dat wel op korte termijn laten gebeuren.

De huidige Blink in Uithuizen was oorspronkelijk de haven van Uithuizen met kades en pakhuizen grenzend aan het Boterdiep. Toen de binnenscheepvaart afnam is net als in andere plaatsen de haven gedempt en raakte het terrein in gebruik als parkeerplaats. Door steeds grotere autodruk en slechte verkeerscirculatie was dit jarenlang een bron van ergernis en overlast. Uiteindelijk is destijds op voorstel van de handelsvereniging afgesproken de Blink autoluw te maken en ruimte te bieden voor manifestaties.

De ondernemers aan de Blink hebben al eerder aangegeven dat de huidige situatie niet ideaal is.

Aanvullende gegevens