Usquert behoort tot de dorpen op de voormalige kwelderwal en ligt tussen Warffum en Uithuizen. Usquert telt ongeveer 1500 inwoners. Karakteristiek aan Usquert is het contrast tussen de prachtige boerderijen, statige villa’s en de knusse (voormalige) arbeiderswoningen.

 

Historie
Het dorp Usquert is aan het begin van de jaartelling ontstaan als een radiale wierde op een kwelderwal. De bebouwing was in eerste instantie geconcentreerd langs de ringweg. Later vonden uitbreidingen plaats langs de uitvalswegen, rond het station en de haven.

 

Identiteitsstudie
Er wordt gewerkt aan een identiteitsstudie voor Usquert. Met een identiteitsstudie wordt een onderbouwing gegeven voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen van een dorp, zoals bijvoorbeeld het realiseren van uitbreidingslocaties voor woningbouw of het inpassen van nieuwe woningen in bestaande gebieden. De conceptidentiteitsstudie staat ook op de site van de gemeente: www.eemsmond.nl

 

GemeenteBelangen heeft zich hard gemaakt voor de openstelling op zaterdag van het Vuilverwerkingsbedrijf voor de burgers. Met ingang van 2010 zal het dus weer mogelijk zijn voor particulieren om hun afval naar Usquert te brengen. Ook heeft de partij zich ingezet voor de verstrekking van gelden voor het nieuw te bouwen dorpshuis.

 

Kijk ook eens op: www.usquert.nl en www.usquert.net

 

 

Aanvullende gegevens