Warffum ligt ten westen van Usquert en op een steenworp afstand van het Waddengebied. Warffum heeft een prachtige kern en een in oude glorie herstelde haven. Warffum is een cultuurdorp met bijzondere voorzieningen. De wierde van Warffum is tot beschermd dorpsgezicht verklaard. Warffum telt ruim 2400 inwoners. Warffum is bekend om zijn jaarlijks terugkerende internationaal folkloristisch dansfestival ‘Op Roakeldais’.

 

Historie
Het dorp ligt op een grote rechthoekige wierde. De oude wierde van Warffum werd al in de Romeinse tijd bewoond. Tot 1850 bevond de bebouwing zich grotendeels op de wierde. Daarna waren er verschillende uitbreidingen. De aanleg van de spoorlijn speelde daarin een belangrijke rol. Er werd vooral uitgebreid langs bestaande wegen. Later werd er ook richting de Warffumermaar gebouwd en ten westen daarvan.
Het centrum van Warffum is doordrongen van historie. Een aantal panden op de oude wierde is opgenomen in het openluchtmuseum Het Hoogeland.

 

GemeenteBelangen heeft aandacht gevraagd voor de overvolle treinen waarmee de leerlingen zich naar het Hogeland College moeten begeven.

 

Kijk ook eens op: www.warffum.com

 

 

Aanvullende gegevens